27 Ekim 2007

ESHİŞEHİR 'de İTLAF

Merhaba,

Peşpeşe üzücü haberler veriyorum ama ülkemizde bu haberlerin ardı arkası kesilmiyor. HAyvan hakları konusunda örnek şehirlerden biri olan Eskişehir'de yaşanan acı bir olay bugünkü konumuz. Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği ve duyarlı belediyelerinin ortak çalışmaları sonucu hep iyi haber almaya alıştığımız Eskişehir'de kara bir haber geldi. Kendini bilmez bir yetkilinin kendinde can alma yetkisi görmesi sonucu gerçekleşen olayı EHKD başkanı Sayın Ayten TUTKUN'un kaleminden aktarıyorum. Ne olur artık itlaflar dursun, hayvanların da yaşamaya hakkı olduğunu unutmayalım, UNUTTURMAYALIM!



26.10.2007 sabahı Organize Sanayi Bölgesinden onlarca telefon aldık. 26 SA 827 plakalı beyaz Pikap’ta 3 kişinin tüfekle zehirli iğne atarak köpekleri öldürdüğünü ve toplayıp götürdüklerini ağlayarak anlatıyordu insanlar. Hemen olay yerine İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile gittik.

Öldürülen köpeklerden biri bakıldığı işyerinin bahçesinde bina girişine yakın bir yerde son nefesini vermişti. Jandarma Bölgesi olduğundan Jandarma’ya haber verilmişti. Gelen görevliler öncelikle Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne uğramışlar ve oradan Organize Destek Merkezi ekiplerince köpeklerin vurulduğunu talimat vereninde Bölge Müdürü Ali İhsan Karamanlı olduğunu bir kişiye belirsiz bir köpeğin saldırdığını ve pantalonunun çizildiğini adamın kuduz aşısına yollandığını bu yüzden itlaf emri verildiğini anlattılar bize.

Bizde Müdürlüğün kanunen suç işlediğini hayvanların öldürülmesinin suç olduğunu, belirsiz bir köpeğin ısırması yüzünden onlarca köpeğin öldürülmesini anlamanın mümkün olmadığını söyleyince klasik kuduz hastalığını bahane ettiler. Asıl bu durumda suç İşlediklerini kuduz şüphesi olan hayvanların 10 gün müşahede altında tutulmaları gerektiğini, öldüklerinde ise otopsiye göndermeleri gerektiğini eğer kuduz tespit edilirse çevrenin karantinaya alınması ve tüm hayvanların aşılanması gerektiğini anlattık. Amaç hastalıktan korunmaksa bu köpeğin neden öldürülüp ortada bırakıldığını sorduk. Şikayetçi olacağımızı, tutanak tutulmasını istedik. Maalesef başarılı olamadık. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Yetkilileri tespit tutanağı tuttu ve şahitlere imzalattı.

Çevrede yaptığımız araştırmada daha öncede aynı aracın bir çok defa defa köpekleri vurarak topladıklarını engellemek isteyen, köpekleri ne yapacaklarını soran vatandaşlara Odunpazarı Hayvan Sağlık Merkezine götürdüklerini orada aşılanıp, kısırlaştırıldıklarını anlatıp ikna etmişler. Bugüne kadar Organize Sanayi Bölgesinden tek bir köpek bile merkeze getirilmemiştir. Köpeklere atılan iğnelerin Veteriner Hekim haricinde kullanılmasının yasak olduğu söylenmesi üzerine vuran ekip Veteriner Hekim tarafından iğnelerin verildiğini ifade etmişlerdir.

Olay anında Org.Bölge Müdürü Ali İhsan Karamanlı’nın yanına giderek köpeklerin vurulmasını engellemek isteyen ve kanunu anlatıp suç işlediğini anlatan duyarlı vatandaşımıza da müdür tarafından hakaret edilmiş, ben yaparım kime istersen şikayet et denilerek gözdağı verilmiştir.

Yavruyken çalışanlar tarafından bakılmaya başlanan sokak köpeğinin bu güne kadar tüm aşıları yapılmış, hastalığında tedavisi yaptırılmıştır.Karnesi mevcuttur. Yaklaşık 2,5 yıllık ömrü zehirli iğneyle son bulmuştur. Köpeğin sahibi şikayetçi olacaktır. Müdürle görüşmeye gittik fakat yerinde bulamadık. Araçta iğneyle vurulmuş 4 köpek daha varmış.Dernek olarak her türlü başvurularımızı yapacağız. Desteklerinizi bekliyoruz.

Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği
EHKD
Ayten TUTKUN

Hiç yorum yok: